Sajtó

Pilates-szel a lazaságért, jó közérzetért, harmóniáért

Szerző: IgenÉlet

 Pilates személyi edzővel

A Pilates módszer nem csak a fiatalok hatékony edzésmódszere, hanem a gyermekeké, kismamáké és idősebbeké is. Bodnár Ági Pilates Instruktorral és táncpedagógussal beszélgettünk erről a mozgásformáról, aki gyermek Pilatest és kismamák számára talaj- és gépes Pilates edzéseket is tart.

IgenÉlet: A Pilatesről azt tudjuk, hogy a mélyizomtornák egyik formája, mely nem hangos zenére intenzív ugrálás, hanem egy kicsit elmélyültebb, jobban „megélt” mozgástípus. De miben más, mint pl. a jóga?

Bodnár Ági: A Pilates módszerben például nem használunk statikus pózokat, se passzív nyújtást. Általában maximum 10 ismétlés szám van egy gyakorlatból. 75%-ban talajon fekve dolgozunk, kevés az álló gyakorlat, így védjük az ízületeket a terheléstől. A foglalkozások többnyire egyórásak. Mi, oktatók, az esetek többségében nem tornázunk a kliensekkel, hanem kijavítjuk a mozdulataikat és instruáljuk őket. Modifikációkat és segédeszközöket használunk, amelyek lehetővé teszik a különböző mozgásszervi és egészségügyi  problémákkal is a biztonságos és kellemes tornázást.

IÉ.: Honnan származik ez a mozgástípus? Gyógytorna alapú?

B.Á.: A módszer megteremtőjét Joseph Hubertus Pilatesnek hívták, 1880-ban született. Beteges kisgyerek volt, szenvedett asztmától, reumás láztól, angolkórtól, végtagjai kacskák voltak. Megszállottan edzett, lelkes sportemberré vált, búvárkodott, síelt, bokszolt, birkózott és gimnasztikázott. Szenvedélyesen érdeklődött az élettan és az anatómia iránt, tanulmányozta a keleti testgyakorlatokat, köztük a jógát is, és ezeket felhasználva kifejlesztett egy saját gyakorlatsort. Ezek a gyakorlatok képezik a mai talajgyakorlatok alapját. A háború alatt Man szigetén dolgozott egy kórházban. Edzésprogramot készített saját maga és társai részére, hogy megóvja egészségüket. Ekkor döntötte el, hogy kidolgozza saját módszerét, amellyel megőrizhető a testi-lelki egészség. Segített a kórházi sérültek mozgásképességének visszanyerésében, a gyakorlatokat betegágyban végeztette, amelynek kereteihez rugókat erősített. Ezek képezik a mai gépes gyakorlatok alapját. Az első világháború után az USA-ba emigrált, és a New York City Balett épületében nyitotta meg fitnesz stúdióját. Hamarosan balett-táncosok, színészek, sportolók, gazdag hírességek jártak hozzá, mert Pilates olyan izmokat épített számukra, melyek egyensúlyban tartották testüket, de nem voltak kitüremkedőek.

 

Pilates talajon

Rugalmasság, állóképesség

 

IÉ.: Ezek után nem meglepő, hogy a weboldaladon olvasható bemutatkozásodban te is hangsúlyozod, hogy hiszel a prevencióban. Vagyis nem akkor kell elkezdenünk mozogni, tenni a testünkért, amikor már túlsúlyosak lettünk vagy valami bajunk lett, hanem ezeket meg kell előzni. Hogy segíthet ebben a Pilates mai formája?

B.Á.: A Pilates módszer öt alaptípusba sorolja az emberi test felépítését. Ezek mellett léteznek további, kevert típusok is, melyeket testtartás analízissel állapítunk meg. Az analízis megmutatja, mely izomcsoportok gyengébbek vagy erősebbek, hosszabbak vagy rövidebbek az ideálishoz képest. Ezek az információk segítenek meghatározni, mire kell jobban figyelni az adott test esetében. Emellett, a gépen végezhető gyakorlatok alatt, a speciális ellenállásnak köszönhetően, az izmok nyúlt helyzetben vannak erősítve, ami fontos rugalmasságuk megőrzése szempontjából. A testünk mozgásra lett teremtve, gyűjtögetésre, vadászatra, de a mai világban főként ülünk. Ülünk az autóban, a laptop előtt, és hipermarketekbe járunk.”Mesterségesen” kell pótolnunk az eredeti, természetes életmódunkat. Mindenképpen érdemes akkor is elkezdenünk foglalkozni a testünkkel, ha eddig elhanyagoltuk. A Pilates módszer fokozatosan nehezedő, ízületkímélő, személyre szabható, kifejezetten segíthet azoknak, akik eddig nem tudtak odafigyelni magukra, és esetleg már van valamilyen problémájuk. De lehetőleg ne várjuk meg ezt, sportoljunk rendszeresen!

Pilates gyakorlatok

Bodnár Ági minden mozdulatra figyel

 

IÉ.: Várandósság idején is alkalmazható ez a mozgásforma. Mit nyújthat egy kismamának testileg-lelkileg?

B.Á.: A Pilates módszerben talajon és gépen is vannak kifejezetten a várandósság idejére kifejlesztett edzésprogramok, melyek szinte észrevétlenül követik és támogatják a testben végbemenő változásokat, megkönnyítik ezt az időszakot, így nem kell lemondani a mozgás öröméről. Később, szülés után segítséget nyújt az alakformálásban, és segít fokozatosan visszanyerni a kismama erőnlétét, és jótékonyan hat a közérzetére is.

IÉ.: Egy kismama vagy kisgyermekes édesanya gyakran érzi magát bezárva, elszigetelve. Te házhoz is mész órát tartani. Miért döntöttél így? Van rá igény?

B.Á.: Igen, konkrét kérés volt. Szívesen megyek, ha kapacitásom engedi, hiszen ha valakivel együtt tornáztunk a várandósság alatt, igényelheti, hogy ugyanazzal az edzővel folytassa a tornát szülés után, aki már ismeri és követte az állapotát. Ez egy csodaszép és nagyon érzékeny időszak, teljesen új lelki helyzet, és praktikus okai is vannak, amíg kicsi a baba, miért is kényelmesebb otthon tornázni. De más esetekben is lehet ilyen kérése egy nőnek, nem csak szülés után.

IÉ.: Nem csak a mamiknak, hanem gyermekeknek is tartasz Pilates órákat. Hogyan tudsz lekötni egy izgő-mozgó gyermeket, aki azért az intenzívebb, szaladgálós-ugrálós mozgáshoz van szokva?

B.Á.: Függ a koruktól, hogyan lehet rájuk hatni, el lehet-e már nekik magyarázni, miért mozgunk most másképp. Szerencsére vannak olyan Pilates eszközök, amelyeket szeretnek, és amivel akár dinamikusabb gyakorlatokat lehet végezni, például ugrálni rajtuk. Ezek használatától el tudnak fáradni, de beépítek gyakorlatokat a táncpedagógusi tanulmányaimból is.

IÉ.: Már az óvodás, kisiskolás gyermekek is nagyon leterheltek a mai világban. Mit gondolsz, hogyan lehetne harmóniába hozni a testi-lelki fejlődésüket, hogy a jövőben természetes legyen gyermekeinknek is a mindennapos mozgás?

B.Á.: Mutassunk jó példát, sportoljunk mi is rendszeresen! Adjunk nekik lehetőséget, hogy kipróbáljanak mozgásformákat, lehetőleg olyanokat, ami testi-lelki alkatuknak megfelelő lesz. Nagyon fontos még, hogy engedjük őket szabadon mozogni úgy, hogy használhassák a kreativitásukat, ügyességüket, például a természetben. Ha megoldható, otthon is legyen helye, ideje, eszköztára a mozgásnak, akárcsak egy gyűrűhinta formájában. Emellett a csoportos játékok is kedvezően hatnak. A gyerekek megtapasztalják az együttműködés örömét, a sportszerűséget, a másikra való odafigyelést, a csapatszellemet. A számítógépes szimuláns meccsekkel ezeket az élményeket nem élhetik át. A valós tapasztalatok később elkísérik őket és még az egyetem után is keresni fognak egy sportklubot, személyi edzőt, később pedig leviszik a saját gyerekeiket is, mert szerettek oda járni, élményeik, emlékeik maradtak, örömöt szerzett neki a sportolás.

Szabó Judit – V. Szabó Kriszta

http://www.igenelet.hu/cikkek/pilatesszel-a-lazasagert-jo-kozerzetert-harmoniaert